Когер и партньори е строителна фирма, специализирана във финни довършителни работи, качествени ремонти и прецизни строителни дейности по изграждане на енергийно ефективни къщи и нискоенергийни къщи. Компанията е наследник на Koger and Partners.

Дружеството е надежден изпълнител с дългогодишен опит, подготвен в изграждането на сложни проекти на еднофамилни къщи и сгради и може да отговори на най-високите стандарти за качество и надеждност на конструкциите за да задоволи най-големите изисквания на настоящите и бъдещите си клиенти, които са както инвеститори и предприемачи, така и високо образовани и квалифицирани специалисти, като уважавани лекари, успешни адвокати и мениджъри.

Проектите, които са изпълнени от нас – жилищни сгради и масивни къщи,  енергийно ефективни и нискоенергийни къщи, интериорни проекти и строителни ремонти, отговарят на специфичните нужди на възложителите и посрещат личните им очаквания като индивидуалност.

Това може да се докаже като разгледате препоръките в раздел Референции, които сме придобили от нашите клиенти за добре свършената ни работа.

Когер и партньори е компания, която се грижи за поверените ни ресурси и държи на доверието на нашите клиенти за изпълнението на инвестиционните им намерения.

Ето защо мотото на компанията е:

НИЕ СЕ ГРИЖИМ

Ние високо ценим и пазим спокойствието на възложителите за надлежното изпълнение на подписаните между нас договори, защото това е ключът към успеха да имаме единствено и само доволни и удовлетворени клиенти.

Фирма Когер енд партнерс извършва строителство на масивни къщи, енергоефективни къщи било то монолитни или сглобяеми, в зависимост от предпочитанията на клиента и нискоенергийни сглобяеми къщи. Сглобяемите къщи могат да бъдат изпълнени както като енергийно ефективни, така и като нулево енергийни и пасивни къщи, които предлагат много по-добра и качествена топлоизолация, която надминава в пъти тази на монолитните и масивни къщи и значително намалява или изобщо изключва разходите за отопление и топла вода. Освен това строителството на сглобяеми къщи се характеризира с по-кратки срокове на изпълнение, по-ниска цена за сглобяема енергоефективна къща в сравнение с тази на монолитна къща и по-добра устойчивост на земетръс, което прави сглобяемите къщи все по-предпочитани от купувачите за региона около София и като цяло в страната.

Заповядайте при нас и ще получите лична оферта и пълно съдействие за проектиране и строителство на вашата енергоспестяваща монолитна къща или енергийно ефективна къща.

 

Как да изградим енергийно ефективна къща?

Последният път, когато решихте да засадите нещо в градината си, откъде започнахте? Може би сте разгледали конкретното растение и сте анализирали неговите характеристики и какво е необходимо, за да процъфти и да се развие нормално. Колко слънце изисква? Достатъчно издръжливо ли е без вода, за да оцелеете във вашата територия на отглеждане? След като сте събрали фактите, сте определили мястото във вашия двор, където растението ще расте добре.

Подобна е ситуацията, когато избирате парцел за вашата енергийно ефективна  къща  около София или в страната. Искате ли слънцето да озарява кухнята сутрин? Дали западното слънце ще бъде твърде сурово или ще предизвика прекалено отблясъци в трапезарията по време на късния следобед? Поставянето на вашите цели рано при проектиране на енергийно ефективни къщи ще позволи на архитекта да събере тези части от пъзела заедно с общите ограничения на имота, осигурявайки проект за вашия високо ефективен и енергийно ефективен дом.

За разлика от енергийно независими къщи, които са извън електрическата мрежа и могат да работят напълно автономно от всички комунални услуги, вие най-вероятно желаете да си построите къща от типа енергийно ефективни, като искате да намалите до минимум обема на работата и разхода на енергия, която вашите системи ще трябва да изразходват от самото начало, за да използвате максимално това, което околната среда вече ви е дала.

При изготване на проекти за енергийно ефективни къщи от първостепенно значение е консумацията на енергия да бъде сведена до минимум. Това се постига чрез правилната ориентация на дома и поставяне на прозорци, използване на енергийно ефективни уреди и интеграция на възобновяеми енергийни източници. Съвременните технологиите са надеждни и има нещо много задоволително в това да знаете, че вашата енергийно ефективна къща работи по начин, съобразен с големите природни цикли.

 

 

Помислете задълбочено за атмосферните условия: Слънце, вятър и светлина.

Няколко способа могат да ви помогнат да вземете интелигентно решение относно ориентацията на дома си. Получете диаграма на пътя на слънцето за местоположението на вашия парцел. Това ще ви помогне да определите ориентацията на дома си, като визуализирате къде слънцето пътува в небето през целия ден. Обърнете внимание и на всякакви препятствия около обекта (сгради, дървета, електрически стълбове и др.) и потенциални препятствия (например свободна имот, който може да бъде застроен в бъдеще), които могат да блокират потенциалното пасивно слънчево огряване на вашата енергийно ефективна къща.

За професионално проектиране на енергийно ефективни къщи се използва и розата на вятъра, която отбелязва посоката и честотата на преобладаващите ветрове. Министерството на околната среда и водите в България разполага с данни събрани от много места в страната, така че може да успеете да намерите такива, които са в максимална близост до вашия парцел за къща. Това също е ключово при определянето на ефективността на ветрогенераторите, в случай че проявявате интерес към възобновяеми енергийни източници за подпомагане чрез производството на електричество. Също така е важно да сте наясно с преобладаващите си климатични условия на небето над имота през цялата година: дали е облачно, ясно или с променлива облачност. Това ще стане полезно знание, когато решавате как да осветите интериора на дома. Като се възползвате от естествената светлина, можете да намалите натоварването на електрическата си мрежа натоварване и зависимостта си от изкуствено осветление на вашата енергийно ефективна къща. Знаете ли, че облачното небе е три пъти по-ярко в зенита (най-високата точка в небесния купол), отколкото в хоризонта? Ако живеете в преобладаващо облачен район, това е идеалната среда да позволите пряката ярка слънчева светлина отгоре и да увеличите максимално ефекта от естествено осветление. В район с преобладаващо ясно небе, имайте предвид и съобразявайте правилно поставянето на прозорци, за да няма нежелани отблясъци от пряко директно слънце.

 

Ориентацията на сградата при енергийно ефективни къщи е от изключителна важност.

Въз основа на информацията, която сте събрали за слънцето, вятъра и светлината за парцела, вече можете да вземете смислено решение относно това къде ще се намира домът ви. Както формата, така и конструкцията на вашата енергийно ефективна къща ще повлияят значително на изискванията за отопление и охлаждане. Например сграда в горещ сух климат изпитва голямо натоварване от слънцето през лятото. Ако сградата е оформена по начин, който намалява излагането на слънце – стъклото е засенчено от голям навес и стените са добре изолирани – пряката слънчева енергия може да бъде сведена до минимум и изискванията за охлаждане да бъдат намалени, спестявайки енергия за охлаждане на съответната енергийно ефективна къща.

Най-добрият съвет за минимизиране на консумацията на енергия е да ориентирате вашата еднофамилна енергийно ефективна къща на юг (в Северното полукълбо), за да улови слънчевата енергия през зимата и да блокира слънчевата светлина през лятото, както е показано в този план за извънградска еднофамилна къща около София.

 

Фасадни решения за енергийно ефективни къщи

Спомняте ли си последния път, когато се бяхте завили с вълнено одеяло? Това беше просто обикновен слой между вас и околната температура на стаята, но той работеше, за да ви топли. Фасадната топлоизолация на вашата енергийно ефективна къща действа по същия начин, както одеялото. В зависимост от използваната изолация и система, обвивката на сградата помага да се поддържа вътрешната температура на нивото, което желаете. И работи надеждно, независимо дали искате къщата да е топла през студената зимна нощ или прохладната през горещия летен ден. Ако във вашето вълнено одеяло има дупки, външният въздух лесно ще влезе. Колкото по-голямо е одеялото, толкова повече работа трябва да свърши, за да поддържа температурните диференциали. Имайте това предвид, когато искате да спестите енергия. 

Тези стени създават голяма предпоставка за енергийна ефективност на тази къща: комбинация от изолационна пяна и твърда каменна вата работят в тандем, за да премахнат термичните мостове. Ниско енергийните решения като непрекъсната изолация и въздушно запечатване оказват голямо влияние върху енергийната ефективност на всяка къща – особено в студен климат. Тези системи не се компрометират. Нямат и поддръжка. И също така като решения съществуват от доста дълго време. Тестът чрез надуване на вашата енергийно ефективна къща с помощта на вентилатор по време на строителство може да идентифицира потенциални течове на въздух и да ги отстрани, преди строителството да е приключило, което помага на инвеститора в подобен тип къщи да вземе навременни мерки и строителната фирма да предприеме съответните действия по отстраняване на забележките от страна на собственика на имота.

По-рано подчертахме значението на минимизирането на площта на прозорците, обърнато към запад, за намаляване на енергията, необходима за охлаждане на енергийно ефективни къщи. И в повечето случаи нито един парцел не е перфектен. Какво се случва, ако дворът ви има невероятна гледка към запад? Може дори да е причината, поради която първо сте искали да заживеете там. Въпреки, че не е от категорията пасивни къщи, показаната тук къща все още успява да бъде енергийно ефективна, докато оформя западни гледки със стъклени фасади като останалата част от обвивката на сградата е конструирана с двойна топло изолационна обшивка от непрекъснат слой изолационна пяна и минерална вата. Това, заедно с геотермална система за лъчисто подово отопление и пасивно охлаждане, позволява на цялата къща да бъде изключително енергийно ефективна, без да се жертват прекрасни гледки.

Увеличаването на количеството изолация за вашата енергийно ефективна къща ще намали натоварването на вашата система за отопление и охлаждане. За този дом в Колорадо, който не е извън мрежата, но е проектиран по методите на пасивната къща, изолационният пакет се състои от R-100 за покрива, R-55 за стените и R-50 за пода. Благодарение на това първичните помещения могат да се отопляват, като се използва само малък газов котел.

Кога ще разберете, дали сте си направили енергийно ефективна къща? Когато времето навън е красиво за гледане, но се радвате, че сте вътре. Домът ви остава херметичен и топъл през студените зими например с помощта на лъчиста подова геотермална отоплителна система и прохладен през лятото чрез пасивно охлаждане и непрекъснат приток на свеж въздух посредством механична вентилация.

И накрая запомнете!

Когато стартирате проект за строителство на енергийно ефективна къща около София или в страната, целящ да не живеете изцяло извън мрежата и да водите природосъобразен начин живот, винаги първо разчитайте на ориентация на сградата и съответно на пасивен слънчев дизайн, за да направите “тежкото вдигане”, преди да се облегнете на механични или електрически енергийни системи за отопление и охлаждане на вашия дом. Разбирането на материята за енергийна ефективност и правилното реагирането на естествения контекст и географските дадености на вашия парцел значително ще повлияе на това колко енергия използва вашата къща. След като вече сте победили във вътрешните си борби в ориентацията на основите на къщата и разположението на сградата, сте вече готови да изберете новите технологии и възобновяемите енергийни източници, които да осигуряват енергията и да захранват вашия енергийно ефективен дом.

Някои изображения са илюстративни и не са собственост на строителна фирма Когер и партньори.

error: Съдържанието е защитено!