Когер и партньори е квалифицирана строителна фирма специализирана в строителство на модерни масивни къщи и съвременни монолитни стоманобетонни къщи с тухлена зидария или керамични блокове Porotherm на Винербергер около София и в страната.

Проекти на еднофамилни къщи, които са реализирани или са в процес на изпълнение от Когер енд партнерс представляват  строителство на монолитни къщи и масивни вили, съвременни жилищни кооперации и прилежаща инфраструктура.

Строителна фирма Когер енд партнерс изготвя проект за вашата еднофамилна къща и може да го изпълни качествено и в срок в рамките на договорената цена без изненади за клиента и непредвидени разходи, което ни отличава от повечето фирми за строителство на пазара. Всяка еднофамилна сграда може да бъде проектирана като масивна къща или така наречена монолитна и същевременно да бъде изпълнена като еднофамилна къща от сглобяеми елементи.

 

Изпълнени Проекти

Какво е еднофамилна къща?

Един термин, който сте чували да се използва доста често е еднофамилна къща. Но какво точно представлява еднофамилното жилище и по какво се различава от другите типове домове? В повечето случаи еднофамилният дом е такъв, какъвто сами бихте си го представили – самостоятелен дом, разположен сам върху своя собственост.

Еднофамилна къща е независима жилищна структура, която е позиционирана върху собствена земя и е проектирана да се използва като единична жилищна единица, имаща само една кухня, несподелени стени и несподелени комунални услуги.

Плюсове и минуси на живота в еднофамилна къща.

Ако обмисляте закупуването на имот от типа еднофамилни къщи, трябва да знаете някои основни предимства и недостатъци. Плюсовете и минусите обаче могат да варират в зависимост от това къде живеете и вида на еднофамилния дом, който обмисляте да придобиете. Така че, не забравяйте да помислите как този списък се подрежда с вашата уникална ситуация.

Плюсове на еднофамилни къщи:

Повече поверителност: Тъй като еднофамилните домове обикновено седят на частна собственост и не споделят стени, означава, че имате много повече поверителност. Освен това нивото на шума обикновено няма значение в еднофамилен дом, защото съседите не могат да ви чуят. 

Повече място за съхранение: Повечето еднофамилни къщи обикновено имат повече място за съхранение в сравнение с апартаменти и други видове имоти със споделени стени или общи части. Много от тях имат място за външно място за съхранение като навес, лятна кухня, барбекю, гараж или склад.

Много опции за външно оформление и декоративна растителност: Всички еднофамилни къщи позволяват персонализирането на вашето озеленяване и аранжиране на двора. Също така можете да надграждате или модифицирате конструкцията много по-лесно, ако притежавате еднофамилна къща.

Недостатъци на еднофамилните домове:

По-малко начини да използвате имота си, за да печелите доходи:  При сравняване на еднофамилни къщи с многофамилни сгради е трудно да се отрече, че многофамилните домове имат по-голям потенциал за доходи. Например можете да живеете в една единица, а останалите да отдавате под наем в многофамилен имот.Също така апартаментите се дават по-лесно под наем от болшинството еднофамилни къщи.

Потенциал за по-голяма отговорност: Ако притежавате еднофамилен дом вместо апартамент или градски дом, който предоставя някакво обслужване или някои основни услуги, ще трябва да наемете майстор, за да се справите с поддръжката и ремонта или ще трябва да направите всичко това сами.

Еднофамилните къщи могат да струват повече. Това е особено вярно, ако купувате жилище на голяма площ с голям двор и гараж. Трябва обаче да проверите пазара на жилища във вашия район, за да сте сигурни, че това е вярно там, където възнамерявате да живеете. Добрата новина е, че няма месечна такса към професионалните домоуправители, когато притежавате еднофамилна къща и вие решавате сам кога да ремонтирате и как да поддържате своя дом.

За кого са най-подходящи имотите от типа еднофамилни къщи?

Няма „правилен“ или „грешен“ начин да си купите къща, точно както няма идеален дом, който да отговаря на вкуса на всички. Когато някои семейства предпочитат еднофамилна къща с огромен двор и достатъчно голям брой стаи за разпростиране, други предпочитат имот в многофамилна сграда, който могат да използват, за да печелят странични доходи. Някои пък предпочитат апартамент с ниска поддръжка или градска редова къща, които включват предимства като озеленяване, снегопочистване и външна поддръжка. В по-голямата си част повечето еднофамилни къщи са най-подходящи за семейства, които могат да си позволят лукса на повече пространство и уединение. Тези домове отговарят на профила на семейство, което разполага с времето и парите, които са необходими за общата поддръжка, както и за поддържането на двора. Разбира се, най-добрият дом за някого може да се промени с течение на времето и особено с напредването на възрастта и израстването на децата ни.

 

Концепция за Еднофамилна Къща

Всички хора като сме били малки деца сме правили рисунки на малка къща с градинка и гараж под яркото слънце в горния ляв ъгъл. Мечта на всеки човек, който все още диша и ходи по тази земя под слънцето е да има свой собствен дом или да притежава свое място на планетата, където да си построи своя собствена къща.

Понятието еднофамилна къща произхожда от дом, който се обитава от една фамилия или по точно къща, която да е само на едно семейство.

Концепцията за живот в еднофамилна къща се е утвърдила здраво и има дълбоки корени в народо психологията на българина. Съществуват редица много добри причини, поради които трябва да си направите или закупите собствена къща. Някои от тях са:

– никога повече няма да плащате наем за жилище

– имате уникалната възможност да планиране вашата еднофамилна къща от самото начало до края на строителство

– собствената масивна къща води до спокойствие на живот и създава финансова сигурност в по-напреднала възраст на човека

Всички ние имаме своя индивидуална и много лична представа за това какво е еднофамилна къща, която се корени в нашите представи от детството.  Начинанието да си построим еднофамилна къща може да е началото на един спокоен и здравословен начин на живот и по-достойни старини за човека.

Днес трудно можем да си представим населено място без еднофамилни къщи, било то масивни, монолитни или сглобяеми.

В действителност сградата еднофамилна къща е най-често срещаният тип жилище и форма на собственост в България, което ни отличава много съществено в Европа.

За повече въпроси относно строителство на вашата масивна къща – монолитна или сглобяема къща, може да се свържете с нас. Ние от Когер и партньори с удоволствие ще ви отделим нужното време и ще ви обърнем необходимото внимание.

 

Общи характеристики за еднофамилни къщи

Няма общи стени: Този дом е самостоятелен, обособен имот. Това означава, че домът не споделя общи стени или покрив с друго жилище.

Земя: Всяка една еднофамилна къща няма споделена собственост, но е построена върху собствен парцел – земя. Районът около сградата – нейният двор е за лично ползване от собственика.

Вход и изход: Всички еднофамилни къщи имат собствен и директен достъп до улица или пътна артерия. Това е съществена разлика от апартамента, който има коридори и фоайе, което води до уличен достъп.

Комунални услуги: Само един набор от комуникации могат да обслужват този дом и по никакъв начин да не се споделят с друго жилище. Това се отнася за отопление, електричество, вода, интернет или друга важна услуга.

Един собственик: Този дом е построен като жилище за едно семейство, човек или домакинство, чийто собственик има неразделен интерес към жилището.

Ползи при закупуване на имот от типа еднофамилни къщи.

Типът на дома, който купувате, зависи най-вече от вашия бюджет и вашите нужди. Еднофамилната къща ще подхожда най-добре на купувач, който търси самостоятелност, поверителност и уединение. Тъй като всяка еднофамилна къща е построена върху собствено парче земя, ще имате известно разстояние от съседите си.

Вероятно ще се насладите и на допълнителното място за съхранение на багаж в таванско помещение или гараж в тази къща, докато многофамилния дом има доста споделено пространство. Характерните за пазара на имоти еднофамилни къщи също се предлагат в много различни архитектурни стилове от класически до модерни, което улеснява купувачите да направят своя осъзнат личен избор за самостоятелно и независимо жилище.

 

Монолитно строителство

Монолитно строителство на еднофамилни стоманобетонни къщи 

Монолитната технология на строителство на къщи е позната по целия свят. Високоетажни сгради и небостъргачи също са издигнати по тази технология. По-рано активното монолитно строителство на къщи е било главно в сеизмични региони, тъй като монолитната конструкция на сградите може да издържи на по-големи земетръсни натоварвания (до 9та степен), без да бъде разрушена.

Технология на монолитно строителство на къщи.

Нека да разберем какво представляват монолитните къщи, предимствата и недостатъците на конструкцията и процеса на изграждане. Същността на технологията е в изливането на стоманобетонните части на монолитна къща в процес на издигане. Запълването на празнините и отворите между плочите може да се извърши с всякакъв вид материал(тухли, блокчета, панели) или плоскости с ниска якост (дърво, PVC панел с изолация, стъкло), тъй като няма натоварване на тази част от стените на къщата.

По тази технология за строителство на масивни къщи се използват няколко варианта за противоземетръсно осигуряване:

– рамкова конструктивна схема посредством колони и запънати в тях греди.

– надлъжни и напречни стоманобетонни стени – шайби.

– ядрова конструктивна схема.


Армиране на масивни къщи.

Арматурният скелет за монолитни стоманобетонни къщи се произвежда от стоманени пръти с различен диаметър. Всички части на рамките и скелета са заварени или вързани, като последната техника се използва по-рядко в световен мащаб, тъй като отнема повече време и ръчен труд.

Кофраж за  конструкцията на еднофамилни стоманобетонни къщи.

За тази дейност се използва готови кофражни форми или кофраж, който се изработва на място. Конструкцията на кофража представлява масивни плоскости укрепени с греди или предварително заготвена сглобяема форма,  подготвена за изливане на бетона, която предотвратява протичането на бетонова смес и позволява да се запази формата армировъчния скелет по време на наливане на бетона в кофражните форми на дадената масивна къща.

В практиката се използват няколко варианта кофраж при строителството на масивни къщи и сгради. Това са вертикален, хоризонтален, пълзящ, кофараж за заоблени части или за елементи с кръгло сечение.

Монолитни стоманобетонни къщи с кофраж на място са по-популярни  за страната. Това са нискоетажни монолитни конструкции на масивни къщи или вили, характерни за градовете и селата в България.

Бетонна смес и наливане на бетона.

В зависимост от размера на монолитната на конструкцията на сградата и обема на бетона, бетоновата смес може да бъде произведена на място върху терена в бетонобъркачка или в специален бетонов възел за бетонови разтвори и смеси. Във втория случай бетонът се пренася в автомиксер и по-често се налива с помощта на бетон помпа.

Работи след полагането на бетон в кофража на стоманобетонната монолитна къща.

След наливането на бетона в кофраж, той се уплътнява. Тази стъпка е задължителна и необходима за премахването на въздушните молекули, наличието на които влошава качеството на сместа. Уплътняването на бетонната смес се извършва с помощта на вибратор. Качеството на уплътняване на бетоновата смес влияе върху гладкостта на повърхността на стените и таваните на монолитни къщи, което пък от своя страна оказва влияние върху дебелината на финното покритие – мазилки, шпакловки и съответно довежда до по-малки разходи за монолитно строителство и по-нисък и оптимизиран бюджет на разходите за изпълнение.

Декофражни работи при монолитното изграждане на еднофамилни къщи.

След като бетонът придобие необходимата якост, кофражът се сваля и допълнително се отстранява, като се приготвя за монтаж на следващите части или  етапи от конструкцията на всяка масивна къща.

Предимства и недостатъци в монолитното изграждане на стоманобетонни къщи

Всички монолитни къщи имат както предимства, така и недостатъци. Нека да ги разграничим. Скоростта на монолитното изграждане на стоманобетонни конструкции е едно от основните им предимства. Стоманобетонните монолитни къщи, чиито проекти са подобни на тухлените къщи, се строят по-бързо от последните. Архитектурната свобода също е силен аргумент за стоманобетонните къщи. Повечето от къщите се строят по определен модел или метод, който се определя от конструктивните особености на съответната стоманобетонна монолитна къща. Няма ограничения за височината на монолитни къщи и сгради. В днешно време едни от най високите сгради в света като небостъргачи се строят монолитно със стоманобетонна носеща конструкция. По отношение на разпределението, в такива масивни къщи плановете на етажите могат да бъдат различни, многоетажни, с тавани на различна височина, което не е типично за строителство с блокчета, тухли или за сглобяеми къщи.

Пълното отсъствие на отворени или работни фуги в монолитната стоманобетонна къща осигурява голям брой предимства като:

– повишаване на нивото на звукоизолация при масивни къщи
– подобряване на топлоизолацията
– удължаване на живота на къщата, изпълнена като масивна
– увеличаване на якоста на конструкцията за всяка монолитна къща
– защита от напукване на монолитните стоманобетонни къщи
– понижаване на теглото на конструкцията

Заповядайте при нас и ние ще ви изготвим индивидуална оферта за проектиране и строителство на вашата масивна монолитна къща!

 

Етапи на строеж на еднофамилни къщи

При изграждане на проекти за еднофамилни къщи както около София, така и в цялата страна съществува следната последователност на работите.

Първата дейност преди стартирането на строителните дейности за еднофамилна къща е откриване на строителната площадка. Следват изброените СМР:

Масов изкоп или изкопни работи за сутерен, приземен етаж или само за фундаментите на сградата.

Ръчно заравняване на терена на масовия изкоп.

Дрениране и водоотвеждане на повърхностни и подпочвени води.

Доставка и полагане на подложен бетон.

Хидроизолация за основи на еднофамилни къщи.

Направа на кофраж за фундаменти, колони, стени, греди и плочи.

Заготване, доставка и монтаж на армировка за коструктивните елементи на еднофамилни къщи.

Наливане на бетон и уплътняване на бетона в кофражните форми.

Изработка на покрив за еднофамилни къщи.

Доставка и монтаж на хидро и топло изолации за сградата.

Фасади и облицовки на еднофамилни къщи.

Довършителни работи по къщата.

 

error: Съдържанието е защитено!