Строителство на нискоенергийни къщи

Защо има значение строителството на нискоенергийни къщи?

С непрекъснато увеличаващите се сметки за ток, газ или други горива нискоенергийната къща има както икономически смисъл, така и други големи предимства на устойчиво строителство. Ако планирате да построите свой собствен дом и имате възможност да построите нискоенергийна къща, която ще бъде уникална и поръчкова и същевременно можете също да създадете нещо, което е енергийно ефективно с ниски текущи разходи и което осигурява здравословна среда за вас и вашето семейство. Не само това, вие също правите нещо, за да помогнете на околната среда и бъдещите поколения.

От къде да започна

Освен ако нямате много време в ръцете си за натрупването на знания за планиране, проектиране и строителство на нискоенергийни къщи, използването на добър консултант с опит в изграждането на устойчиви, енергийно ефективни къщи, е добра отправна точка.

Качественото строителство на нискоенергийни къщи има значение

Освен очевидното (земя (парцел), пари и ентусиазъм), за да построите вашата нискоенергийна къща, ще ви трябва не само опитен архитект, но и качествен строител т.е. строителна фирма, които са от решаващо значение за постигане стандартите на ниско енергийно строителство. Добрият строител, който е свикнал да произвежда висок стандарт на изработка с добро внимание към детайлите, е от съществено значение, за да се получи резултат, който работи и функционира така както е проектиран. Архитект може да посочи и детайлизира високи нива на изолация и херметичност, но ако строителят остави пролуки в изолацията и забрави да запечата дупки или фуги по външните стени, сградата няма да отговаря на предвидените стандарти за нискоенергийни къщи.

Най-добрите стандарти за строителство на енергийно ефективни сгради

Настоящите строителни разпоредби в Европейския съюз стават все по-строги и новите къщи трябва да консумират значително по-малко енергия, отколкото преди 5 години. Най-здравият набор от стандарти за създаване на наистина нискоенергиен дизайн и конструкция е създаден в Германия от Института Passivhaus (PHI) през 90-те години. Сертифицираният дом Passivhaus използва много малко енергия, съвсем малка част от тази на типичната българска еднофамилна къща. Той осигурява добре вентилирана без течение, здравословна и комфортна среда за живот. Много високите нива на изолация и херметичност означават, че за отоплението на нискоенергийната къща е необходимо много малко енергия. Възобновяемите и  пасивни енергийни източници като слънце, топлина, генерирана от хора и уреди, често са всичко, което е необходимо за отопление на дома на Passivhaus. 

Ролята на възобновяемата енергия в строителството на нискоенергийни къщи

Като цяло нискоенергийното строителство не зависи от добавянето на допълнителни технологии и оборудване, за да придобие своите качества, а разчита главно на дизайна и конструкцията, за да сведете до минимум нуждата от отопление и охлаждане, така че възобновяемите източници при него стават все по-малко значими, защото нискоенергийните къщи нямат голямо потребление на енергия за компенсиране от възобновяеми енергийни източници. В случай, че разполагате с такива инсталации, те могат да работят с оптимална ефективност и да доведат до това, че вашата къща няма нетни енергийни нужди т.е. тя е нулево енергийна сграда или енергийно независима къща. Сградите могат да получат PHI сертификация, което е доказателство, че те са проектирани по правилния стандарт Passivhaus. Независимо дали сте решили да отидете за пълно сертифициране на Passivhaus, което ви дава предимството на строго осигуряване на качеството, или просто ще изградите вашата къща, използвайки принципите на проектиране, маршрутът е подобен и ще ви трябва:

Как можем да ви помогнем в строителство на нискоенергийна къща?

Ние в Когер и партньори бихме могли да ви съдействаме в проектиране и строителство на истински нискоенергийни къщи. Можете да решите да сертифицирате вашата еднофамилна къща чрез тестване и признаване от института Passivhaus, ако желаете или просто можете да построите нискоенергийна къща, която да отговаря на стандарта, но да спрете дотук и да не преминавате през процеса на получаване на сертификат. Това е въпрос на ваш личен избор.

error: Съдържанието е защитено!