Колко струва сглобяема къща?

Сглобяеми къщи, фабрично построени еднофамилни къщи, модулни домове … речникът около този тип строителство е много широк и непрекъснато се увеличава поради все по-голямата роля, която те играят на пазара на недвижими имоти. Едно от големите предимства на закупуването на сглобяема къща е цената, която обикновено е значително по-ниска от традиционните къщи и няма риск от превишаване на разходите по бюджета. Но колко струва сглобяемата конструкция?

Няма еднозначен отговор. Цената е относителна, тъй като зависи, наред с други неща като материали, дизайн и местоположение. В сглобяемата къща, точно както в монолитната, най-скъпите части са използваните материали и облицовките. Това, което ще определи цената, е вида и качеството на конструкцията, което не трябва да има пряка връзка със системата на строителство – монолитно или сглобяемо. Някои хора имат идеята, че модулните или сглобяемите къщи са по-евтини от традиционните, но това не е непременно така.
Значи не са по-евтини?

Подобно на традиционните конструкции за еднофамилни къщи бихте могли да похарчите хиляди или милиони в зависимост от това, което искате, тъй като можете да персонализирате къщата по ваш вкус и да добавите всички екстри, които желаете.

Независимо от начина, по който е построена, цената на еднофамилната къща зависи от качеството и покритията. Едно от предимствата на индустриализираното строителство е краткото време, което отнема. За разлика от традиционните методи на строителство, които са напълно различни, при сглобяемите къщи, чрез стандартизиране на процесите и производство на елементи в контролирана среда, където има много по-малко променливи и зависимости, може да се постигнат много по-кратки срокове на строителство от нормалното, с последващи икономии на непреки разходи, т.нар. непредвидени разходи.

Например, ние като строителната компания изчисляваме цената на базова еднофамилна къща на около 490 евро на квадратен метър и бихме искали да предупредим нашите потенциални клиенти, че прекалено евтините цени, по-ниски от тези, обикновено се дължат на полуготови продукти (без разходи за основи и фундамент, транспорт или ниска степен на завършеност) и ниско качество.

Ние работим в диапазон между 450 и 550 евро / м2, тъй като цените ни са включени (стандартен архитектурен проект, геодезическо заснемане, застраховка и гаранция). С други думи, това включва всичко, което е свързано с конструкцията и нормалната експлоатация на еднофамилната къща.

Събрахме селекция от няколко модела произведени домове от различни компании, построени с помощта на различни материали и в различни размери, за да ви помогнем да решите какво сглобяемо жилище да купите.

Като се изключат разходите за придобиване на парцела, върху който желаете да ви бъде построена къщата цената на строителство варира в зависимост от:

Услугите, включени в цената, като видове проекти по различни части,които да бъдат интегрирани в строителството, пред проектни проучвания на земя, управление на проекта, охрана на обекта и др.)
Разгърната застроена площ на къщата – колкото по-голяма е къщата, толкова по-ниска е нейната цена на м2.
Покрития, настилки, облицовки, обшивки и други използвани материали.
Вградени елементи и инсталирани професионално аудио, капандури, камини, джакузи или направа на басейн.

В крайна сметка закупуването на сглобяема къща, произведен дом или модулна къща може да бъде евтин и нов начин да се качите на пистата за придобиване на недвижим имот.

error: Съдържанието е защитено!