Важна информация за сглобяеми къщи

Конструкцията на сглобяеми къщи не е нещо ново. Сглобяемите къщи имат богата история в световен мащаб. На фона на днешните нарастващи разходи за жилища и опасения за опазване на околната среда, сглобяемите конструкции – или сглобяването на конструкция от компоненти, произведени извън обекта – продължават да предлагат ползотворни възможности. Производителите на сглобяеми къщи ги определят като по-евтини, по-устойчиви и по-бързи за изграждане от традиционните масивни къщи. Но какво всъщност представлява една сглобяема къща и отговаря ли на тези характеристики?

Какво прави дадена къща сглобяема?

В традиционното жилищно строителство домовете се строят на място монолитно, елемент по елемент или свързано част по част. Индивидуално проектирани масивни къщи или специални домове често се наричат ​​монолитни къщи, печелейки прозвището благодарение на изливания на място бетон обхващаш армировката, които съставят конструкцията и изграждат всяка масивна къща. Сглобяемите къщи, за разлика от тях, се изработват от компоненти или елементи, които се конструират в производствена база и след това се транспортират до обекта, където се монтират и по този начин се сглобява съответната къща.

Какви видове сглобяеми къщи можете да си направите?

Тъй като понятието сглобяема къща характеризира процеса или технологията на строителство, а не съответен архитектурен стил, съществуват много видове сглобяеми къщи. Произведените конструкции понякога служат за изграждане и на мобилни домове – те са изпълнени напълно извън обекта преди доставката. Това са преместваеми домовете, които може да се видят докато пътуват по магистралата върху огромно ремарке. На площадката не се случва строителство и качеството обикновено е по-ниско от останалите видове масивни къщи, така че повечето компании за сглобяеми къщи бързо се разграничават от тези производители.

Модулните къщи обаче включват изработване на компоненти извън площадката и след това прехвърляне на модулите в парцел за окончателен монтаж. Всеки модул обикновено съдържа всички основни части, като водопровод, електро, врати или мебелни обшивки. Обикновено могат да се свързват множество модули, които да се комбинират, за да оформи по-голяма къща.

Има също домове изградени от панели или така наречените панелни сгради. Те са къщи са направени както знаете от цели панели или стени, които след това се транспортират на строителната площадка и се сглобяват посредством заваряване. Те изискват повече вътрешни довършителни работи и мокри процеси, така че времето за изграждане на място е по-дълго. Панелите се произвеждат и оформят във производствен цех или завод и след това се изпращат с инструкции до строителна площадка за монтац. И за да направят нещата наистина сложни, някои производители ще комбинират горните категории.

Производителят на сглобяеми къщи може да смеси модули с панелни стени, за да създаде специфичен дизайн, например. Без значение какъв вид сглобяема къща ще изберете, предварително заготвените домове могат да варират по размер и архитектурни стилове. Този офис навес от 250 квадратни метра в двора на съседа ви? За разлика от традиционните дървени къщи и бунгала съществуват и модерни сглобяеми къщи с площ от 200 до 500 квадратни метра.

Сглобяемите жилища по-достъпни ли са от другите видове къщи?

Общото правило е, че всички сглобяеми къщи са по-евтини от домовете, изградени монолитно като масивни къщи средно от 10 до 30 процента.

Защо? Масово произвежданите материали или елементи на поточна линия или в производствени условия като цяло намаляват разходите, защото фабриките купуват материалите на едро и разходите на време са по-малки. Цената на труда също е по-ниска, защото не е нужно да изпращате дърводелци, водопроводчици и електротехници на отделни строителни обекти. А по-бързото време за изграждане или по-кратките срокове за изпълнение на сглобяеми къщи също спестява пари. Можете да очаквате да платите ориентировъчна цена от 300 до 550 евро на квадратен метър и тази цена може понякога, но не винаги да включва интериорни елементи от дома ви. Трябва да обърнете внимание дали във вашата сглобяема къща се включват прозорци, подови настилки, изолация, електрически кабели, водопровод и врати. Внимавайте обаче, че рекламната цена на сайта или обявата за сглобяема къща на даден производител всъщност не е колко ще ви струва реално да си построите сглобяема къща.

Първо, трябва да платите за земята – парцела, за да си построите къщата, а също така ще трябва да вземете предвид тестването на почвата – геоложките проучвания, релефа, разрешителните и свързването на сградата с комунални услуги като ток и вода. Подготовката на площадката за строителство може да бъде или относително малка, или много скъпа в зависимост от ландшафта. Офертите за строителство на сглобяеми къщи също обикновено не включват основата или фундаментите на сградата. Други разходи могат да възникнат за озеленяване, алеи, гаражи и разходи на местен изпълнител или строител за довършване на дома – довършителни работи или изпълнение на интериорен проект. Всички тези разходи варират – парцел земя и изпълнител в непосредствена близост до София могат да бъдат много по-скъпи, отколкото в отдалечените райони на страната например.

Колко време отнема изграждането на сглобяема къща?

В зависимост от размера и фасадните покрития на вашата сглобяема конструкция, можете да построите дом и за два месеца. Повечето сглобяеми къщи в действителност могат да бъдат построени за четири до шест месеца от началото до края. Това е много по-бързо от традиционните масивни къщи изпълнени монолитно, които се изграждат средно около дванасесет месеца, а на някои места строителството на монолитни къщи по поръчка може да се проточи и с години.

Защо е до 50 процента по-бързо изграждането на сглобяеми къщи?

Изпълнението на повечето елементи в завода ограничава закъсненията във времето, прави строителството по-ефективно и технологично и същевременно създава предсказуеми дати за доставка. Освен това процеса не зависи от времето и атмосферните условия, което благоприятства производствения цикъл

Сглобяемите сгради по-устойчиви ли са от традиционните домове, изпълнени като масивни къщи?

Сглобяеми къщи обикновено се считат за по-екологични от традиционните домове изградени монолитно. На първо място, в процеса на сглобяване на конструкцията се получават по-малко отпадъци. Вместо много различни хора да доставят материали до даден обект и да създават излишни строителни отпадъци от бетон, тухли, вар и плочки фабриките за производство на сглобяеми къщи са доста по-ефективни. Компании също са по-склонни да използват повторно или рециклират отпадъците си в производствената си база. Фабрично построените домове или елементи за сглобяеми къщи също могат да имат по висока стерпен на звуко и топлоизолация, което прави отоплението и климатизацията им по-ефективни. И също така производителите на сглобяеми къщи са по екологично настроени, отколкото много обикновени строители. Повечето строителни фирми, които се занимават сериозно със сглобяемо строителство предлагат също енергийно ефективни уреди и системи за отопление, като някои включват дори устойчиви материали и допълнителни удобства като слънчеви панели и системи за събиране на дъждовна вода. И в ерата на нарастващите климатични предизвикателства, сглобяемите конструкции отбелязват още една точка поради своята устойчивост на земетръс. Тъй като сглобяемите домове са доста по леки и трябва да издържат на транспортиране, те често са структурно по-здрави от масивните къщи изпълнени монолитно на място.

Можете ли да персонализирате вашата сглобяема къща?

Да! В зависимост от компанията, която сте избрали, има различни начини, по които можете да персонализирате конструкцията и архитектурата на вашата сглобяема къща. Повечето строители предлагат различни довършителни пакети или надстройки, а някои ще ви позволят различни конфигурации на оформлението, но внимавайте, че тези промени могат да повишат цената на вашия дом.

Можете ли да финансирате сглобяема къща със стандартна ипотека от банка?

Основната разлика между финансирането на сглобяема къща, масивна къща или предварително построен дом е първоначалната вноска – вашето самоучастие. Преди да изберете производител на сглобяеми къщи или парцел, трябва да знаете колко голям дом можете да си позволите. Кредитът ви ще трябва да покрие предвид доста съществени разходи за строителство – включително цената на земята, жилището с инсталациите и всички довършителни работи. След като сключите договор със строител или инвеститор, действителното финансиране на сглобяема къща е подобно на домовете, изградени монолитно. Но тъй като ще използвате заем за жилищно строителство, банките често изискват по-голяма първоначална вноска  от предварително построените масивни къщи. Най-вероятно ще трябва да осигурите между 20 и 30 процента от сумата за финансиране на вашата сглобяема къща. След като обаче строителството изцяло приключи, повечето банки ще одобрят ипотечен кредит за имота срещу ипотека в доста по-голям размер от заем за строителство в самото начало.

error: Съдържанието е защитено!