Принципи за проектиране на нискоенергийни къщи – пасивен дизайн

Пасивен дизайн е принцип на проектиране на нискоенергийни къщи, използван за създаване на енергийна ефективност в сграда, намалявайки нейния екологичен отпечатък. Пасивните домове са специално проектирани да се възползват от климата и да поддържат комфортен температурен диапазон в дома, което води до ултра ниско потребление на енергия. Според последните изследвания пасивният дизайн намалява или елиминира необходимостта от допълнително отопление или охлаждане, което представлява около 40% (или много повече в някои климатични условия) от потреблението на енергия в средно статистическите европейска къща. Този стандарт не е ограничен само до жилищни сгради. Офис сгради, училища, детски градини и супермаркети също могат да бъдат построени чрез пасивен дизайн за нискоенергийна или пасивна къща. Важно е да се обърне внимание на принципите на качествения пасивен дизайн – проектиране, което отговаря на климата във вашия регион от България, тъй като този проектен дизайнерски стандарт ефективно ще заключат термичния комфорт, ниските сметки за енергия и намалените емисии на парникови газове за продължителността на живота на вашата нискоенергийна или пасивна къща. Ето редица стратегии и принципи, които допринасят за добрия пасивен дизайн при проектиране на нискоенергийни къщи, характерни не само за страната, но и като цяло.

Фасади за нискоенергийна и пасивна къща

 Фасадното решение на сградата обхваща как комбинацията от покрив, стени, прозорци и подове на къща помага да се изолира атмосферата в сградата от атмосферата навън, за да се създаде комфортен микро климат вътре. Ако искате да контролирате натрупването на топлина през по-горещите месеци – прегряването на къщата и загубите на топлина през по-хладните месеци, тогава плътната обвивка на сградата е много важна. Вероятно ще ви е необходима и някаква форма на механична вентилация за плътно изолирани сгради, за да контролирате качеството на въздуха в дома си.

Пасивно слънчево отопление е задължително за всяка нискоенергийна или пасивна къща

Добрият дизайн на пасивното слънчево отопление улавя и съхранява наличната топлина от слънцето. Пасивното отопление предпазва от нежеланото лятно слънце и пропуска зимното слънце, като същевременно гарантира, че обвивката на сградата позволява на натрупаната топлина да излиза през лятото и да поддържа топлината вътре през зимата. Това е и най-евтиният начин за отопление на дома ви. Всеки проект за пасивна къща е важно да съобразява как дизайна проектираната нискоенергийна къща да се възползва максимално от пасивното слънчево отопление.

Пасивно охлаждане нискоенергийни сгради

За повечето  климати в Европейския съюз институциите изискват за проектиране на пасивна или нискоенергийна къща както пасивно отопление, така и охлаждане. Използването на физични свойства като движение на въздуха, охлаждане чрез изпаряване и топлинна маса са техники, използвани за охлаждане на всяка пасивна къща и създаване на топлинен комфорт за хората вътре. Добрата ветрова вентилация или стратегии за вентилация като цяло, заедно с осигуряване на засенчване на прозорците при проектиране на нискоенергийна или пасивна къща са много ефективни мерки за пасивно охлаждане. Подобно на пасивното отопление, пасивното охлаждане е най-евтиният начин да ви охлади вкъщи и ще работи добре, когато се прилага в редица региони в страната.

Ориентация на пасивни сгради

Ориентацията на вашата къща се отнася до това накъде гледа, тоест лицето на къщата накъде е обърнато или по-точно казано как е ситуирана сградата върху парцела – мястото, където желаете да се построи къщата. Можете да направите много, за да постигнете ефективен дизайн на дома си въз основа на ориентацията на вашата нискоенергина къща като се възползвате от климатичните характеристики и особености на съответния регион в България като слънцето и прохладния бриз. Например, когато климатът обикновено е по-топъл и влажен, трябва да се избягва прякото излагане на слънце и по-дългите фасади на къщата да са обърнати на изток. В по-хладните части на страната фасадните стени трябва да са обърнати на юг, за да осигурят повече топлина през зимните месеци. Необходимостта от отопление и охлаждане на вашата нискоенергийна или пасивна къща се намалява поради добрата й ориентация, което прави дома ви по-удобен за живеене и по-евтин за управление и подръжка.

Засенчване при пасивна къща

Знаете ли, че прякото слънце може да генерира същата топлина като един глидер от радиатор за всеки квадратен метър от площта? Чрез ефективен контрол върху това как топлината се абсорбира от къщата ви и стратегическо задържане навлизането на топлина в определени части от къщата ви, където е необходимо, можете да подобрите комфорта и да спестите енергия. Използването на архитектурни детайли като внимателно проектирани стрехи, сенници, капаци, перголи и насаждения може да блокира до 90% от тази топлина. Незащитеното стъкло често е най-големият източник на топлина в една пасивна къща, така че засенчването на стъклото е от решаващо значение. Лошо проектираното фиксирано засенчване обаче може да блокира зимното слънце, необходимо за ефективно отопление на всяка нискоенергийна къща. Друг чудесен начин за максимизиране на топлинния комфорт е засаждането на някои широколистни дървета, които ще загубят листата си и ще пропуснат слънцето през зимата.

Топлоизолация при нискоенергийни и пасивни къщи

Колко добре се представя фасадата на вашата къща, може да се основава на това колко ефективно е изолиран домът ви. За да сте сигурни, че топлината остава там, където е необходимо, вашите стени, тавани и подове трябва да бъдат правилно изолирани. Топлоизолацията също може да ви помогне да контролирате как топлината се разсейва от топлинната маса във вашата пасивна къща. Изолацията обаче трябва да бъде подбрана и монтирана правилно, за да работи по предназначение.

Термична маса на нискоенергийни къщи

Топлинната маса е способността на материала да абсорбира и съхранява топлинната енергия. Важно е да разберете топлинната маса на строителните материали, използвани във вашия дом и въздействието, което те оказват върху начина, по който топлината се абсорбира, съхранява, освобождава и разпределя. Материали като тухли, бетон и плочки отлично абсорбират топлината, защото са по-„плътни“ и се счита, че имат висока топлинна маса. Необходима е много топлинна енергия за промяна на температурата на материалите с висока плътност. Леките материали като дървен материал имат по-ниска топлинна маса. Използването на материали с висока топлинна маса в целия ви дом може да ви спести много от сметките за енергия. Лошото използване на топлинна маса обаче може да влоши микро климата, като излъчва топлина в гореща лятна нощ или абсорбира цялата топлина през зимната нощ. За ефективно използване на топлинната маса трябва да се комбинират добри техники за пасивно проектиране на къщи, които да са подходящи за климата в съответния регион.

Запечатване на вашата нискоенергийна или пасивна къща

Уплътняването на дома ви срещу потоци на въздух може да помогне за загубата на топлина през зимата в сградата и може да допринесе за загуба на хладен въздух в летните дни. Колкото по-екстремен е климатът ви, толкова повече ще се възползвате от запечатването на дома си. Това е и едно от най-лесните подобрения, които можете да изберете за дома си, за да увеличите топлинния комфорт и да намалите сметките си за електроенергия. Уплътняването на дома ви и повишаването на нивата на изолация обаче могат да създадат проблеми с конденз и качеството на въздуха в дома ви, така че имайте добро разбиране за вашите климатични условия и как можете да ограничите тяхното въздействие върху вашата нискоенергийна къща.

Остъкляване на пасивни къщи

Въпреки че остъклените прозорци и врати внасят светлина и чист въздух, те могат да накарат дома ви да загуби топлина през зимата и да получи нежелана топлина през лятото. Според европейските изследвания в определени региони на континента до 40% от топлинната енергия на вашата къща може да бъде загубена чрез остъкляването и до 87% от топлината й да бъде получена чрез правилно проектирана и изпълнена дограма. Въз основа на ориентацията на вашия дом и климатичните условия, в които живеете, изборът на правилната фасадна система за остъкляване на вашата  нискоенергийна къща може да помогне за коригиране на топлинните особености и характеристики на климата, в който живеете.

error: Съдържанието е защитено!