Как да си построим нискоенергийна къща?

Всички сме чували ползите от създаването на енергийно ефективен дом – ниската консумация на енергия означава по-ниски сметки, по-здравословна среда на живот и много други, но колко лесно е да се постигне и какво трябва да имате предвид? В миналото еко къщите често се възприемаха като противоречащи на нормата, но с все по-строгите строителни правила всички новопостроени жилища сега трябва да консумират много по-малко енергия в сравнение със стандартните еднофамилни къщи, построени преди пет години.

Изграждането на устойчив дом или т.нар. нискоенергийна къща не е свързано само с множеството внедрени възобновяеми технологии, които добавяте, а с обмисляне на тъканта на вашия дом от самото начало. Докато еко технологиите могат да помогнат да постигнете нискоенергиен начин на живот, трябва да се върнете към основите, за да сте сигурни, че технологичните ви добавки могат да работят с оптимална ефективност. Приемането на първоначален подход към обвивката на дома ви означава, че приоритизирате дизайна и конструкцията, за да сведете до минимум нуждата от отопление и охлаждане.

Сертифицирането Passivhaus, което произхожда от Германия в началото на деветдесетте години, е златният стандарт за този тип нискоенергиен дизайн. Принципите включват използване на пасивна слънчева печалба, използване на точното количество изолация, определяне на високоефективни прозорци и врати, осигуряване на добра цялостна херметичност – което ще предотврати течения и ще спре топъл въздух да излиза от дома ви – и постигане на добро качество на въздуха в помещенията , осигурена от механична вентилационна система за рекуперация на топлина в къщата.

Квалифициран инженер или подобен професионалист по проектиране ще може да ви помогне да проектирате и построите дом, който е в съответствие с принципите на Passivhaus. Ако решите, когато домът ви е завършен, можете да го сертифицирате като съвместим чрез тестване и признаване от института Passivhaus. Като алтернатива можете просто да се стремите имотът ви да отговаря на стандарта, но да не преминавате през процеса на получаване на одобрение.

Ефективни системи за изграждане

Нискоенергийна къща може да бъде изградена с почти всеки съвременен метод на строителство, от различни дървени и метални конструкции до блокчета или тухли и дори изолационен бетонен кофраж. Вашата цел е да постигнете добре изолирана, херметична къща и това може да бъде постигнато само ако ефективността на използваните компоненти и материали е съчетана с предприетата качествена изработка.

Това е мястото, където сглобяемите системи се появяват, тъй като предлагат надежден метод за постигане на прецизна херметична обвивка. Тъй като големите компоненти са изработени щателно във фабрична среда, включително изводи за комуникациите и други подобни, не е нужно да се притеснявате за пробиване на отвори във вашата херметична конструкция на място от вашия водопроводчик или електротехник.

Докато много сглобяеми системи са изградени с помощта на дървесина, има и други материали, които да се вземат предвид, които предлагат различни видове екологични ползи. Например плътните материали като тухли и бетон предлагат високи нива на топлинна маса, което означава, че през деня те поглъщат и съхраняват топлина и през нощта това бавно се освобождава, поддържайки дома ви на комфортна температура. Ако искате най-доброто от двата свята, много сглобяеми дървени къщи могат да бъдат облицовани с плътни материали, като блокове или тухли, а много интериорни елементи, като полиран бетонен под, ще предлагат подобни предимства на топлината.

Изолацията е важна и трябва да държим на нея.

U-стойностите са мярка за това колко ефективен изолатор е даден материал – колкото по-ниска е U-стойността, толкова по-добър топлоизолатор е той. За нови жилища строителните разпоредби гласят, че U-стойностите не трябва да надвишават 0,18 W / m2K за външни стени и 0,13 W / m2K за подове и покрив. Този вид производителност може да се постигне само с високи нива на топло изолация, така че в основни линии това е случай, в който колкото повече внедрите, толкова по-добре.

Конвенционалните изолационни продукти, от фибростъкло, минерална и каменна вата до полистирол и полиуретанова пяна, са евтини за закупуване и монтаж и предлагат и високи нива на ефективност. Недостатъкът е, че почти всички тези материали съдържат химикали, лепила и други добавки, които не са идеални, ако искате да създадете органична и по-здравословна среда в вашата нискоенергийна къща.

По-зелената алтернатива е изборът на естествена изолация, направена от материали като овча вълна, целулоза (рециклиран вестник) или дървесни влакна. Тъй като те са направени от възобновяеми ресурси, те имат ниско въплътена енергия. Те могат да бъдат използвани повторно и рециклирани, напълно са биоразградими и позволяват на сградите да дишат чрез регулиране на влажността чрез техните абсорбиращи свойства, като по този начин къщата ви диша.

Освен стените, подовете и покрива, трябва да се уверите, че прозорците и вратите са възможно най-топлинно ефективни. Тройното остъкляване т.нар. троен стъклопакет е стандартът на Passivhaus, но продуктите с двойно стъкло с добро качество също могат да предложат висока производителност. Препоръчително е да изберете рамкиращи материали, които свеждат до минимум топлинните мостове; композитите от дървен материал и алуминий, например, са пълни с газ с ниска проводимост и имат ниско енергийно покритие, което минимизира също топлинните загуби.

В идеалния свят, за да се максимизира ползата от топлината от слънчевите лъчи, къщите трябва да имат повече остъклявания от южната си страна, с включено външно засенчване, за да се предотврати прегряване през лятото. По-малко прозорци трябва да бъдат поставяни от северната страна, за да се минимизират топлинните загуби при еднофамилни къщи, но поради ограниченията на площадката и правилата за проектиране на нискоенергийна къща, това не винаги е възможно. Докато предприемате обмислен подход към енергийната ефективност на вашата къща от самото начало, трябва да разберете, че можете да създадете пространство, което е не само икономически ефективно за отопление, но и с нисковъглероден отпечатък за атмосферата в дългосрочен план.

Необходимо е да знаем също;

Когато тъканта на дома ви е клоняща до нула, тоест не разполагате с надеждна топлоизолация на къщата, монтирането на еко технология от възобновяеми енергийни източници е следващата стъпка към постигане на нискоенергиен начин на живот.

Слънчевите фотоволтаици (PV) използват енергията на слънцето и я превръщат в електричество, която може да се използва във вашия дом. Панелите не се нуждаят от пряка слънчева светлина, за да работят – те дори могат да генерират електричество и в облачен ден. Слънчевите термопанели използват слънчевата топлина за затопляне на вода, която се съхранява в резервоар или в бойлер и може да се използва за битови нужди.

Термопомпите с наземен или подземен източник от тип земя-вода отнемат топлината от долната повърхност на земята и усилват това с коефициент на полезно действие (коефициент на преобразуване), подобно на хладилник, работещ в обратна посока, за да осигурят вашите нужди за отопление и топла вода.

Термопомпите въздух-вода работят по подобен начин, но както подсказва името, те отнемат топлина от въздуха (дори при изненадващо ниски температури).

Механичната вентилация с рекуперация на топлина (MVHR) е цялостна вентилационна система, която затопля чист въздух с топлината на застоялия въздух, който изхвърля от нискоенергийната къща.

error: Съдържанието е защитено!