Пасивна или стандартна къща

Пасивна или стандартна жилищна сграда

Ще разгледаме една тема, която вълнува много хора, които искат да имат собствен дом. Пасивна или стандартна да е къщата, която бихме искали да имаме?

Пасивната къща е енергоспестяваща къща, която има висока степен на жилищен комфорт при изключително ниска консумация на енергия. Името „пасивна“ идва от факта, че сградата няма нужда от активни отоплителни и охладителни системи. Тези сгради по нищо не се отличават от останалите, като всяка една построена къща, може да бъде реконструирана в пасивна.

Концепцията за пасивни сгради е разработена за първи път през 1991 г. в Дармщат, Германия, където се намира и Институтът за пасивни къщи „Passivehause Institut“ PHI.

В Германия се изгражда и първата пасивна къща, която е експериментална. Чрез наблюдения, измервания и научни анализи се доказва, че пасивната къща може да се изгради с напълно достъпни средства.

Passive house е един от най-бързо развиващите се стандарти за енергийна ефективност в света. Изследователския проект  CEPHUS (Cost Efficient Passive House as European Standart – Рентабилна Пасивна Къща като Европейски Стандарт), според дългосрочните стратегии и директиви на ЕС се очаква да бъде въведен като норма в целия Европейски съюз от 2020 г.
Стандартът се прилага не само за нови сгради, но и за реконструкции на такива.
Над 75% са икономиите за отопление в сравнение с обикновенните сгради, а разходите са малки, което прави собствениците на пасивните къщи независими от промяната на  цените на енергията.

За да се покрие стандарта „Пасивна къща“ е необходимо:

Пасивна къща

Терминът пасивна къща Passivhaus на немски се отнася до много взискателен стандарт за енергийна ефективност в сградите. Негов резултат са ултра нискоенергийни къщи или нулево енергийни къщи, които изискват много малко енергия за отопление или охлаждане. Стандартът Пасивна къща за Централна Европа поставя следните изисквания към сградите:

error: Съдържанието е защитено!