Строителство на нискоенергийна къща

Всичко започна с чаша кафе

Миналата седмица с моя добър приятел отидохме на кафе близо до офиса ми в София, за да се заредим с кафе и да си поговорим малко. Моят приятел е екологична съвест. Той винаги пътува със своята чаша за термос Starbucks. Що се отнася до мен, обикновено предпочитам стандартна хартиена чаша Starbucks. И двамата поръчваме високи кафета на Starbucks. Пия кафето си от стандартната хартиена чаша Starbucks с ръкав, за да предпазя пръстите си от топлината, но приятелят ми използва термос чашата си за кафето си. Не е нужно да има ръкав. В продължение на около 15 минути спорим, докато шофираме, без да отпием нито една глътка кафе. След дълго мълчание хващаме чашите си и отпиваме. Кафето му все още е пълно с вкус и горещо. Кафето ми е загубило вкуса си и е студено. Не кафето, а контейнерът прави голямо значение. Моят приятел се наслаждава на горещото си кафе. Термо чашата поддържа топлината, генерирана от кафето, но моята хартиена чашка е загубила почти цялата топлинна енергия в колата и заобикалящата ни среда.

Разбиране на концепцията за пасивни домове или нискоенергийни къщи.

Това ме отвежда до снимката, която видях, когато прочетох книга за пасивната къща. Лекторът ни показва две чаши – една с термозащита, като халба на моя приятел, и една като хартиената ми чаша. Решавам да напиша поредица статии за пасивна къща (енергийно ефективни къщи) или нискоенергийни къщи, за да осведомя обществеността и да споделя каква е основната разлика между традиционните монолитни къщи и енергийно ефективните или пасивните домове т.нар. нискоенергийни къщи. Подобно на нашите чаши кафе, пасивната къща (халба термос) задържа енергията в къщата, докато стандартната къща (хартиена чаша) отдава енергията на външната среда около монолитната къща за разлика от нискоенергийната такава. Основната разлика е начинът, по който защитаваме вътрешната и външната температура и максимизираме комфорта. Позволете ми да се гмуркам, това е объркващо за обществеността, тъй като професионалистите и строителите използват различни имена като енергийно ефективна къща, нискоенергийна къща, пасивна къща, LEED, BREHAM и др …

Определение на Уикипедия за пасивна къща:

„Пасивна къща“ (на немски: Passivhaus) е строг, доброволен стандарт за енергийна ефективност в къщата, който намалява екологичния отпечатък на сградата. Резултатът е сграда с ултра ниска консумация на енергия, която изисква малко енергия за отопление и охлаждане на помещенията.

Стандарт Пасивна Къща

Стандартът за пасивна къща възниква от разговор през май 1988 г. между Бо Адамсън от университета в Лунд, Швеция, и Волфганг Файст от института за кожа Wohnen und Umwelt (Институт за жилищно строителство и околна среда, Дармщат, Германия). По-късно тази концепция е доразвита чрез редица изследователски проекти. Според Уикипедия, за да може една сграда да изпълнява стандарт за пасивна къща, тя трябва да отговаря на следните изисквания:

Сградата трябва да бъде проектирана с годишно потребление на отопление и охлаждане, изчислено с пакет за планиране на пасивна къща от не повече от 15 KWH / квадратен метър годишно в отоплителна и охлаждаща енергия или проектирана с пиково натоварване от 10 W / квадратен метър.

Общото потребление на първична енергия (източник на електроенергия) (първична енергия за отопление, топла вода и електричество) не трябва да бъде повече от 60 KWH / квадратен метър годишно.

Сградата не трябва да изстива повече от 0,6 пъти обема на къщата на час (50 по-малка или равна на 0,6 / час), както е тествано от вентилаторна врата или алтернативно при гледане на повърхността на заграждението, степента на изтичане трябва да бъде по-малка от 0,05 кубични фута на мин.

Като прочетете горните точки, може да попитате каква е стандартната концепция за първична енергия на къщата за потреблението на отопление и охлаждане или фактора на изтичане. Задавам същия въпрос, скоро ще ви покажем за сравнение колко голяма ще бъде разликата.

Концепцията за енергийно ефективно строителство

Пасивната къща не е енергиен стандарт, а интегрална концепция, осигуряваща най-високо ниво на комфорт. Точното определение въз основа на моите ментори ще бъде следното: „Пасивната къща е сграда, за която топлинният комфорт (ISO 7730) може да бъде постигнат единствено чрез последващо нагряване или последващо охлаждане на свежа въздушна маса, което е необходимо за постигане на достатъчно състояние на качеството на вътрешния въздух, без да е необходима допълнителна циркулация на въздуха.“

Някои истини за пасивни къщи, които са по-високия клас нискоенергийни къщи

До 90% намаление на разходите за отопление и охлаждане

Точно дефинирани стандарти от преди 25 години

60 000 проекта от този тип нискоенергийна къща по целия свят

Прилага се за всяка сграда (нова или ремонт)в развитите страни

Може да се постигне при всякакви метеорологични условия

Съсредоточавасе се върху изграждането на казчествени и добре изолирани фасади специално за нискоенергийни къщи или т.нар. пликове (вижте моя пример за кафе във втория абзац)

Основен акцент върху комфорта, но също така и върху качеството на въздуха в нискоенергийната къща.

Висококачествено строителство при пасивните нискоенергийни къщи.

Дизайнът трябва да бъде проверен със софтуер PHPP

Позволете ми да ви покажа къде отива като разход енергията в проценти за една традиционна монолитна къща:

60% за отопление

20% за гореща вода

15% за електроуреди

5% за осветление

Изследванията показват, че на човешкото тяло е удобно в къща със следните термични параметри

Температура на въздуха в къща между 20 – 25 градуса по Целзий

Температура на повърхността под 17 градуса по Целзий

Местната температура варира под 3 градуса по Целзий хоризонтално и 2 градуса по Целзий вертикално

Херметичност – 0.6 ACH

Относителна влажност 30 – 60%.

Горните параметри могат да бъдат постигнати чрез:

Ефективна и непрекъсната изолация за нископенергийни къщи

Непрекъсната въздушна бариера в къщата

Избягвайте термомоста

Високоефективно остъкляване (Windows) за пасивни къщи

Вентилация за възстановяване на топлината (HRV) задължително  за всички енергийно ефективни къщи

Внимателно планиране, професионално проектиране и качествено строителство на нискоенергийни къщи е първостепенно по важност.

Горните параметри могат да разграничат къщите в различна категория на енергийна ефективност. Ще продължа да пиша за всеки параметър в следваща публикация в блога. Дотогава хубав ден.

error: Съдържанието е защитено!